Hamilelik aslında bir hastalık değil sağlıklı kişilerin yaşadığı bir süreçtir. Ancak bazen daha önceden var olan hastalıklar veya gebelik sırasında oluşan bazı durumlar gebelikte risk oluşturabilir. Bu durumdaki gebeler yüksek riskli olarak tanımlanır ve onlara özel bir bakım gerekir.

Peki kimler yüksek riskli kabul edilir?

 18 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük gebeler,
 Tansiyon, şeker, kalp yetmezliği, karaciğer hastalıkları, bağ dokusu hastalıkları gibi daha önceden belli kronik hastalığı olan gebeler,
 Çok zayıf veya şişman gebeler,
 Eşiyle arasında kan bağı olan gebeler,
 Tekrarlayan gebelik kayıpları yaşamış gebeler,
 Gebelik sırasında alkol veya sigara kullananlar, ya da
 Gebelik sırasında bazı hastalık veya problemler yaşayanlar. Örneğin erken doğum tehlikesi, rahim ağzı yetmezliği, suların gelmesi, gebelik şekeri, gebelik tansiyonu, kanama olması gibi durumlar.
 Bazen de bebek kaynaklı bazı kritik durumlar yaşayan gebeler. Örneğin ikiz gebelik, anomalili bebek, kan uyuşmazlığı, suyun beklenenden az yada fazla olması, gelişme geriliği gibi durumlar.

Yukarıda bahsedilen durumları yaşayan gebeler diğerlerinden daha farklıdır ve takipte daha dikkatli olmak gereklidir. Bazen gebelik öncesi riskli durumların değerlendirilip öncesinde uygun tedavinin (ilaç veya kilo verme gibi) düzenlenmesi şarttır. Bazen de gerekli diğer branş hekimlerinden görüş almak ve hastaya multidisipliner yaklaşmak gereklidir. Gebelik öncesinde riskli olabilecek kişilerin tetkiklerinin daha detaylı yapılmasında fayda vardır. Bu grup gebeler doğum için tam teşekküllü ve uygun donanımlı hastaneleri seçmelidirler. Kendi uygulamamızda da bu hastaları diğer branş doktorları ile beraber takip edip doğumlarını gerçekleştiriyoruz.